Urmareste-ma :)

Goodreads

2017 Reading Challenge

Mary has read 0 books toward her goal of 24 books.
hide

Follow Me on Bloglovin

Follow on Bloglovin

GFC

sâmbătă, 20 aprilie 2013

Here at last!

De ce citesc? Sincer, nimeni nu mi-a pus întrebarea aceasta până acum.Dar, am fost întrebată de ce tot îmi cumpăr atâtea cărți din librarii online, în loc să merg frumușel la biblioteca orașului și să le împrumut pe gratis.
Simplu.De ce să aștept la bibliotecă pentru o carte care va trebui să o dau înapoi după un anumit timp, cartea să provină și din al doilea război mondial. Iar după, cei de la bibliotecă să îmi reproșeze să mai am și eu mare grijă de ea, după cel care și-a bătut joc de respectiva carte în ultimul hal.Poate mai  am și șansa de-a mai găsi ceva ambalaje de ciocolată puse la "uscat".Da, așa se întâmplă la mine în oraș deci în niciun caz.
Oricum, ideea era că mie îmi place să cumpăr cărți online și să aștept după ele, un timp rezonabil bineînțeles.Mirosul acela de carte nouă care îmi trimite atâtea sentimente de nedescris când despachetez cutiile primite.Să nu mai vorbesc de carte, care va fi în totalitate a mea fără s-o înapoiez cuiva sau să îmi fac griji că nu am timp să duc cărțile înapoi la bibliotecă.În plus pot să le privesc când doresc eu, la orice oră din zi și din noapte.

Aș putea spune că acesta este motivul pentru care am început să citesc. Mă săturasem să merg la biblioteca orașului pentru cărți, alții nici nu se sinchiseau să le mai aducă înapoi deci se presupune că eu am făcut acte de caritate. "Obsesia"pentru cărți, în alt mod nu o pot descrie pentru că este purul adevăr, a început în urmă cu 7 luni. De atunci, toate economiile mele -rămase- au fost sponsorii cărților cumpărate. Regrete? Deloc! 

De ce?
Pentru că acestea au devenit o parte din mine.„Cărțile sunt prietenii cei mai liniştiţi şi constanţi, consilierii cei mai accesibili şi înţelepţi şi profesorii cu cea mai multă răbdare. ” -Charles W. Eliot
Având în vedere că mă aflu printre persoanele care nu au avut niciodată un prieten/ o prietenă adevărată care să îmi fie alături la bine și la rău prefer o carte în locul unei persoane. Nu am avut și nici nu sunt în căutare de prieteni adevărați sau cum se mai spune, pentru că nimic nu este perfect pe această lume și nimic nu ține o viață întreagă, până la urmă și cărțile se vor deteriora dar va rămâne ceva important în urma loc, poveștile și întâmplările din care am avut mereu ceva de reținut.O prietenie fie ea cât de lungă, la un moment dat se va ivi ceva care va spulbera totul pentru că așa este viața, cruntă și fără limite. Nu vreau să mă considerați cinică dar în majoritatea cazurilor așa se întâmplă pentru că așa suntem noi, oamenii, nepăsători.Ne dăm seama că am pierdut ce este mai drag pe lume în cel mai tragic și târziu moment. Cred că am depășit puțin subiectul dar nu mai are rost acum. În concluzie cea mai bună prietenă a mea este cartea, ea nu se va certa niciodată cu mine, nu-mi va întoarce spatele, nu mă va judeca și bineînțeles nu se va plictisi de mine și nici eu de ea. Întotdeauna îmi va oferi momente amuzante și triste din care voi avea ce învăța. Momente pe care le voi păstra în sufletul meu mic, momente de care îmi voi aduce aminte cu drag, momente pe care le voi purta veșnic până voi deceda. 
Citind, descopăr cărți care devin încet un grup de prieteni apropiați.
  „Lumea e o carte iar cei care nu călătoresc citesc doar o pagină” - Sfântul Augustin


Cartea este biletul de avion, oferit gratis de către Dumnezeu.Eu consider ca este o mașină a timpului care ne transportă în orice loc posibil și existent din lumea reală și fictivă. Locuri, în care ne-am dori să trăim veșnic fără ca nimeni să ne deranjeze.Cartea ne oferă aceste posibilități în orice moment al zilei când simțim că avem nevoie de o călătorie departe de lumea care ne înconjoară. Dacă nu ai bani să mergi în Maldive, cartea îți poate oferi un transport gratis până acolo, în plus poate ai șanse de-a afla mult mai multe lucruri în felul acesta.Călătoria nu trebuie neapărat să se petreacă în Maldive, poate fi și în Narnia. Cine nu și-ar dori să viziteze locurile de acolo măcar pentru trei zile sau să petreacă o noapte în Hogwarts exersând tot felul de magii. Citind, cartea ne îndeplinește dorințele, chiar dacă nu putem rămâne pentru totdeauna acolo, ne oferă bucuria acelui moment care va rezista mai mult de trei zile sau poate o viață întreagă.

Citind, călătoresc oriunde și când doresc eu.

„Imaginaţia este mai importantă decât cunoaşterea. Cunoaşterea este limitată. Imaginaţia face ocolul lumii.” -Albert Einstein

De câte ori ți s-a întâmplat să citești o carte iar după câteva ore să fi tot cu ea în mână, foarte concentrat și cu sufletul la gură așteptând să vezi ce i s-ar putea întâmpla personajului tău în următorul moment care va urma.Cartea îți dezvoltă imaginația și deschide noi orizonturi exact sub privirile tale când citești. Iar imaginația îți oferă libertate totală .Libertate, pe care o folosești cum poftește sufletul tău alimentat cu amintiri din toate epocile visate și îndrăgite.În timpul cititului îți poți imagina că lupți cot la cot cu  personajele preferate, salvezi lumea sau doar privești cu mult  amuzament unele discuții purtate. Imaginația dezvoltată de la citit, te susține să-ți inventezi și tu propria poveste.Aceasta o poți împărtășii și celor din jurul tău, iar dacă vei avea succes poate vei scrie și o carte. Care la rândul ei, îi va determina pe cei care o citesc să încerce și ei să-și întemeieze propria lor poveste. 

Citind, îmi pun la încercare imaginația.
Citind, mă simt ca o rebelă care încalcă toate regulile.Ce poate fi mai frumos decât să te îndrăgostești de un personaj dintr-o carte? Nimic, bineînțeles ( Vorbim despre cărți acum, altfel lista ar fi fost foarte lungă).
Sentimentul acela, care te lovește din plin în inimă și te face instantaneu să-l îndrăgești încă de la prima apariție, este ciudat dar în același timp îți creează și o IMENSĂ bucurie încât nu mai poți sta liniștit. De cele mai multe ori, asta te face să nu mai lași cartea din mână pentru că vrei să afli mai multe detalii, cât mai multe.Dacă s-ar putea scrie separat o carte despre personajul respectiv cred că ar fi de nedescris, poate ar ajunge un bestseller. Poate? Mai mult ca sigur. Aceste personaje sunt atât de perfect conturate, încât ți-ai dori să pășească afară din carte și să viziteze lumea reală alături de tine.Ar fi incredibil. Îmi face plăcere să găsesc astfel de personaje, fiindcă îmi oferă un refugiu printre ei când nu vreau să mă gândesc la persoanele din jurul meu.În plus, sentimentele pe care ți  le oferă sunt nou nouțe pentru că îți arată o nouă perspectivă asupra lucrurilor care erau  lipsite de semnificație până în acel moment.

Citind, descopăr sentimente noi pe care oamenii de lângă mine nu mi le-ar putea oferii niciodată.


„Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunţa.” - Fernando Savater

Nu voi renunța niciodată la lectură și ciocolată, pentru că acestea provin din izvorul suprem al fericirii.Sunt și o combinație perfectă, ciocolata cu măsură bineînțeles.Nu aș vrea să fiu chiar atât de fericită când se termină pachetul. Pe lângă starea de bună dispoziție își vor face apariția și încrederea în propriile forțe respectiv înțelepciunea.Prin urmare îți antrenezi creierul și vei fi mai presus față de cei care scriu în altă limbă (exemplu: akm kiar ka am kam exgrt) pentru că vocabularul tău va fi mai bogat și corect din punct de vedere gramatical.În plus sunt mai fericită și relaxată când citesc, este ca și cum aș lua o gură de aer fără tot felul de chimicale.Citind, învăț să scriu corect.
Citind, mă simt mai relaxată și fericită pentru că îmi oferă siguranță.

„Iubesc cărțile, apropo, mai mult decât filmele. Filmele îți spun ce să gândești. O carte bună te lasă să-ți alegi singur o parte din gânduri. Filmele îți arată casa roz. O carte bună îți spune că există o casă roz și te lasă să decorezi tu o parte din ea, poate modelul de acoperiș sau să-ți parchezi mașina în fața casei. ” - Karen Marie Moning

În ultima vreme mi-am propus să citesc cărți care vor fi subiectul unor filme. Pot face o comparație între ce mi-am imaginat eu când am citit cartea și ce mi s-a arătat să gândesc când am văzut filmul. Este o mare diferență între carte și film pentru că din carte primești mai multe informații detaliate în timp ce filmul nu le oferă pe toate. Îmi place când mă uit la un film, să îmi aduc aminte de toate întâmplările succesive din carte.Dar când filmul pe care îl vizionez nu respectă cât de cât cartea și unele scene care trebuie să fie neapărat acolo nu sunt, mă dezamăgește total.

Citind, înțeleg de o mie de ori mai bine acțiunea decât dacă aș viziona un film. Nu te vei plictisi cu siguranță, pentru că este mai bine să citești în timpul liber decât să te uiți la programe tv, care devin tot mai insuportabile. Nimic nu mai este interesant la tv înafară de desene și muzică poate și unele emisiuni dar în rest zero. Poate nici muzica și desenele nu mai sunt ce au fost dar față de restul sunt agreabile. Când citești nu dai de la o pagină la alta spunând *plictisitor*, *nu este nimic interesant* în schimb când te uiți la tv așa se întâmplă cam de fiecare dată. În concluzie citește, pentru că nu ai nimic de pierdut, la tv îți pierzi timpul degeaba.

Citind, îmi pun rotițele creierului în mișcare, nu am nici un motiv de plictiseală.Concluzie: IUBESC cărțile (tot ce ține de ele). Paginile, prefer de o sută de ori să țin în mână o carte decât să citesc un e-book pentru că nimic nu se compară cu atingerea fină a acestora.Mirosul și coperta, cum am spus și la început, îmi transmit o stare de bine de nedescris.

Citesc pentru că îmi face plăcere, îmi dă speranță, curaj și perspective diferite pentru a mă ajuta să continui mai departe în viață.


Mulțumesc pentru răbdare? :D
Now, let's just party.

6 comentarii:

 1. Foaaaarte draguta parerea ta
  Iti tin pumnii >:D<

  RăspundețiȘtergere
 2. "Cartea este biletul de avion, oferit gratis de către Dumnezeu."- bine zis.
  Nu sunt eu foarte credincioasă, însă m-a atras foarte tare proproziţia asta.
  Foarte frumoasă compunerea.
  Mult success!:)

  RăspundețiȘtergere
 3. Minunat articol! Mi-a plăcut modul drăgălaș, pe alocuri puțin amuzant, în care ai descris cărțile! Sunt de acord cu toate motivele tale, dar cred că principalul motiv pentru care citesc este nevoia de fantezie.
  "Citind, mă simt ca o rebelă care încalcă toate regulile."- Că bine zici! Nu m-am gândit niciodată în modul acesta.
  Good luck, you little rebel! ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc Ralu! Mie mi-a venit ideea cu rebela, pe ultima suta de metri >.< Avand in vedere ca primesc libertatea de care nu dispun printre oameni, ma face intr-adevar sa ma simt ca o adevarata rebela:))

   Ștergere